Φροντίδα πορσελάνινου σερβίτσιου.

ΠΟΡΣΕΛΑΝΙΝΑ ΣΕΡΒΙΤΣΙΑ  ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

Τα αντικείμενα πορσελάνης, λόγω της ιδιομορφίας των πρώτων υλών δεν είναι ποτέ επίπεδα 100%.

Η παραγωγή πορσελάνης συντελείται σε πολλά στάδια, μερικά εκ των οποίων πραγματοποιούνται στο «χέρι».

Κάθε αντικείμενο επηρεάζεται από τις ιδιομορφίες των πρώτων υλών, του ψησίματος κ.λ.π.

Παρά τον αυστηρό ποιοτικό έλεγχο του εργοστασίου, μικρές αποκλίσεις στο χρώμα, στο σχήμα και την λεπτότητα αποτελούν μέρος της παραγωγής και δεν μπορούν να εξαιρεθούν.

Φυλάσσετε το σερβίτσιο σας με φροντίδα. Είναι πιθανό το ένα κομμάτι να χαράξει το άλλο. Εάν στοιβάζετε τα πιάτα σας, μία χαρτοπετσέτα ή μία πετσέτα τοποθετημένη ανάμεσα σε κάθε κομμάτι θα προσφέρει  την σωστή  προστασία.
– Πλένετε το σερβίτσιό σας το συντομότερο μετά τη χρήση, όταν ακόμα οι τροφές απομακρύνονται ευκολότερα.

Πλυντήριο πιάτων

Είναι σημαντικό τα σερβίτσια να τοποθετούνται σωστά στο πλυντήριο πιάτων έτσι ώστε να μην χτυπιούνται μεταξύ τους κατά την διάρκεια του πλυσίματος. Επιλέξτε ένα ελαφρύ πρόγραμμα χαμηλής θερμοκρασίας και βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει την σωστή ποσότητα αποσκληρυντικού στο πλυντήριο πιάτων.
Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του πλυντηρίου σας  για την σωστή θερμοκρασία πλυσίματος και την απαραίτητη ποσότητα απορρυπαντικού. Η πολύχρονη εμπειρία μας έχει δείξει ότι καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε επώνυμα προϊόντα τόσο για το απορρυπαντικό σας όσο και για το αποσκληρυντικό.
Τα μεγάλα αντικείμενα όπως σουπιέρες και βάζα καλό θα ήταν να πλένονται με το χέρι.
Ανοίξτε το πλυντήριο αμέσως μόλις η πλύση τελειώσει ώστε ο ατμός να διαφύγει και να αποφύγετε την δημιουργία κηλίδων.
Πιθανόν κάποιες φορές να δείτε την επιφάνεια των σκευών καλυμμένη από ένα λεπτό, ρευστό επίστρωμα. Αυτό προκαλείτε από υπολείμματα απορρυπαντικού. Απλά ξεβγάλετε εκ νέου. Τα μεταλλικά αντικείμενα (μαχαίρια, πιρούνια, κουτάλια, πιατέλες κ.λ.π.) και η πορσελάνη έχουν διαφορετική σκληρότητα. Οι μεταλλικές επιφάνειες είναι συνήθως μαλακότερες από την επιφάνεια της πορσελάνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεταλλικά κομμάτια κυρίως από νικέλιο να “γράφουν” πάνω στην πορσελάνη δημιουργώντας αυτές τις γκρίζες γραμμές.

Τι πρέπει να κάνετε; Καθαρίστε το πιάτο με το ειδικό προϊόν που καθαρίζει αυτές τις κηλίδες.
Εάν μεταλλικά σημάδια από μαχαιροπήρουνα εμφανιστούν σε σημεία που δεν είναι διακοσμημένα στο σερβίτσιό σας, χρησιμοποιήστε βερνίκι για ανοξείδωτα, κρέμα ή άλλη καθαριστική σκόνη. Η υάλωση China είναι ανθεκτικότερη από το ατσάλι και με τρίψιμο μπορεί να αφαιρεθεί το μέταλλο από το σερβίτσιο σας.

Δείξτε ιδιαίτερη φροντίδα στα σχέδια, και στα ανεξίτηλα χρωματιστά περιγράμματα.

Εναλλάσσετε το σερβίτσιό σας ώστε κάθε κομμάτι να χρησιμοποιείται με την ίδια συχνότητα. Αυτό θα σας εξασφαλίσει ότι τα διάφορα κομμάτια του σετ σας θα διατηρήσουν την ίδια εμφάνιση με την πάροδο του χρόνου.

Τα σερβίτσια που είναι διακοσμημένα με χρυσό, ασήμι ή πλατίνα δεν αντέχουν σε πολλά πλυσίματα   στο πλυντήριο, οπότε καλό θα ήταν να ρωτάτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Δεν πρέπει να:
Αφήνετε να γλιστρήσουν κομμάτια του σερβίτσιου σας το ένα πάνω στο άλλο, είτε στεγνά είτε βρεγμένα. Όταν πλένετε στο χέρι, ποτέ μην αφήνετε το σερβίτσιο να μουλιάσει στο νεροχύτη για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.
Μη χρησιμοποιείτε μαχαίρια με οδοντωτές άκρες στα σερβίτσια bone china. Μία οδοντωτή άκρη είναι πιο πιθανό να κόψει την υάλωση του πιάτου σας.

Μη στοιβάζετε τα φλιτζάνια. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται πίεση στο τελευταίο κάτω φλιτζάνι που μπορεί να το κάνει ευάλωτο σε σπάσιμο.

Μη βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων σερβίτσια διακοσμημένα με χρυσό ή πλατίνα.

Μην εκθέτετε το σερβίτσιο σας σε ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας. Εάν επιθυμείτε να ζεστάνετε φαγητό μέσα σε πιάτο, κάντε το βαθμιαία τοποθετώντας το σε κρύο φούρνο και σιγά-σιγά αυξάνοντας τη θερμοκρασία (όχι περισσότερο από 50°C). Όταν χρησιμοποιείτε stoneware ή άλλα προϊόντα για φούρνο, μην τα ζεσταίνετε ή τα ψύχετε απότομα (π.χ. τοποθετώντας κρύα κομμάτια σε καυτό φούρνο ή ζεστά κομμάτια σε κρύες ή υγρές επιφάνειες).

Μη παραγεμίζετε τη θήκη του απορρυπαντικού όταν πλένετε το σερβίτσιο σας στο πλυντήριο πιάτων. Ποτέ μην προσθέτετε απορρυπαντικό μέχρι να είστε έτοιμοι να θέσετε σε λειτουργία το πλυντήριο.

Χρησιμοποιείτε ένα λειαντικό καθαριστικό σε σερβίτσια με περιγράμματα από πολύτιμα μέταλλα, ή με ανεξίτηλα χρώματα. Οι περιοχές αυτές μπορεί με αυτό τον τρόπο να χαραχθούν. 

 

Αυτά για τα πορσελάνινα σερβίτσια .  Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για κρυστάλλινα ποτήρια, για γυάλινα ποτήρια και πως καθαρίζονται από τα άλατα του πλυντηρίου και για μαχαιροπήρουνα.

SERBITSIO ANDREA FONDEBASSO

[fbshare type=”button”]

Αφήστε μια απάντηση

×
×

Cart